beta2 tanıtım videosu sancıları

Kategori: Boğaz Harbi - Yayınlanma Tarihi: 5 September 2010, Sunday, 16:18 - 3 Yorum
  

Merhaba, 30 Ağustos 2010’da Kara Savaşları Betası yani Kodgraf içerisindeki adıyla Beta 2’nin tanıtım videosunu ilk önce http://bogazharbi.com/beta2-video.aspx adresinden kendi internet sitemiz üzerinden, daha sonra da http://vimeo.com/14531945 ve http://www.youtube.com/watch?v=_OxKTAzRgVc adresinden yayınladık. Videoyu bekleyen ve sabırsızlanan, belki mükemmel bulan belki de hayal kırıklığına uğrayan ancak Boğaz Harbi’ne değer verip de heyecanla “abi video çok yavaş yükleniyor” diyerek yine de sitemlerini elden bırakmayan değerli takipçilerimize içten teşekkür ederiz. Videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Şimdi gelelim videonun yapılma aşamasına, “ne kadar uzadı bu video” “amanın bu kadar zor mu bu iş” diyen arkadaşları kesinlikle anlıyoruz. Ancak durum öyle değildir efendim. Şimdi ilk önce bu önemli süreçte en önemli unsur Boğaz Harbi Beta 2’ydi. Oyunun hazır olması ve oyundan güzellikler olması gerekmekteydi. Ancak beta 2’nin şirket için teste açtığımız ilk versiyonu (0.2.0) bize büyük bir sürpriz yaptı. Oynayan hemen hemen herkes bir hata alıyor ve daha 2. görevi bile göremiyordu. İşte terleten geceler burada başladı. Hemen sorunun nedeni bulundu ve hummalı bir çalışma ile derhal giderildi. Bu arada hazır 0.2.1 versiyonuna geçilecekken, bir iki ufak tefek bulunan sorunlar da halledildi. Derken 0.2.1 yayınlandı, herkes artık oyunu başından sonuna kadar oynayabiliyordu. Herkes mutlu ve mesuttu, ancak unutulanlar, değiştirilmesi gerekenler, bir bir gelmeye devam ediyordu.

Videoyu tasarlayan ve düzenleme işlemini yapan oyun danışmanımız Bahadır YAZICI ise bu sıralarda yaz okulunda soğuk terler dökmekte ve o sınav senin diğer sınav benim koşturmaktaydı. Ancak yinede kafasında videonun taslağını oluşturuyor, başlangıçta nasıl sahneler olacak sonra neler olacak kafasında canlandırıp hatta bunları kağıda da dökerek bizimle paylaşıyordu. Ancak ne biz 0.2.1’i oynamaktan ne de o sınavlara girip çıkmaktan bir türlü yoğunlaşamıyorduk.

En sonunda Bahadır’ın sınavları bitti, 0.2.1 denemelerine bir süre ara verdik ve en mükemmel sorunlardan birisi ile karşılaştık. DNZ Müzik Prodüksiyon’un Kurucusu Deniz SERTTÜRK kısaca Deniz, “önce videoyu görsem, nasıl bir atmosfer olduğunu anlasam, ona göre daha güzel bir müzik yapabilirim” dedi. Bahadır buna şiddetle karşı çıktı, “bende nasıl bir müzik olursa ona göre video yaparım, kafamdaki şekillenenlere eklemeler çıkarmalar yaparım kesinlikle önce müzik” dedi. Önce müzik sonra video mu, önce video sonra müzik mi tartışmaları sürerken, hemen bir karar aldık ve Bahadır’dan bir taslak video yapmasını, bu sayede bu taslak videoyu Deniz’e gönderip, onun da taslak video üzerinden müzik yapmasını istedik.

İşte asıl kuyruk burada kopmuştur efendim. Bahadır taslağını hazırladı, Deniz taslağa göre bir müzik yaptı. Daha sonra müziği gören Bahadır “bunları da eklemeliyiz” dedi, birşeyler eklendikten sonra yeni hali tekrar müziğe gönderildi. Müzik beğenilmedi tekrar yapıldı, video tekrar editlendi, video beğenilmedi tekrar yapıldı, yeni videoya yeni müzik olsa daha güzel olacağına karar verildi, yeni müzik yeni videoya oturmadı, müziğin birazcık kesilmesi istendi, kesilirse bütünlüğün kaybolacağı söylendi, video uzatılmaya çalışıldı, uzadıkça yeni görüntülerle ahengini kaybetti, sonra bu müziği kısaltmak yerine tekrar bir müzik yapılmasına karar verildi, yeni müziğe uygun son bir video yapıldı, huuhhh sonunda işlem tamamlandı. Ancak buraya gelene kadarki o uzun sürekçe en büyük sıkıntı ekibin tamamının yapılanı beğenmesi işin içine girdiği için gayet tabi uzadı.

Sonunda herkesin beğendiği, Deniz’in “bunu beğenmeme şansınız olmayacak göreceksiniz” diye hırs yaptığı bir müzik ortaya çıktı 🙂 Efendim müzik gerçekten videonun herşeyiymiş, biz buradan bunu anladık. Video ne kadar güzel olursa olsun müzik berbat olduğu zaman videonun bir anlamı yokmuş. Ancak müzik de ne kadar güzel olursa olsun video ile anlaşamadıklarında müziğinde bir anlamı yokmuş. O zaman müzik videonun herşeyi değilmiş, müzik ve video ayrılmaz bir ikiliymiş efendim.

Bu yapım sürecine emeği geçen değerli arkadaşlarımız Bahadır YAZICI ve Deniz SERTTÜRK’e ve dolayısıyla DNZ Müzik Prodüksiyon’a Kodgraf Oyun Stüdyosu olarak teşekkürü bir borç biliriz. Kesinlikle bir de söylemeden geçemeyeceğimiz bir durum var ki, oyundaki tüm müzikler Deniz SERTTÜRK imzalıdır, %100 orjinadir. Beta 2 müziklerini de önümüzdeki günlerde yayınlayacağımızı belirterek http://facebook.com/bogazharbi http://twitter.com/bogazharbi ve http://friendfeed.com/bogazharbi adreslerinden bizi takip etmeye devam etmenizi öneririz.


3 Yorum

  • Ne sancılı işmiş ya gerçekten zor iş bu videoyu hazırlamak ve herkezin beyenmesini sağlamak hepinize kolay gelsin aradaşlar.

  • gerçekten baya zorlu bir süreç olmuş. video çok güzel olmuş, benim hoşuma gitti. oyun ile ilgili bir blog yazısı da yazmak istiyorum. oyunu test etme şansım var mı? bir de oyun ile ilgili biraz daha detaylı bilgi almam lazım. teknik bilgiler ve diğer detaylar için.

  • Efe, oyun şuanda sadece şirket içi teste açık, onun için maalesef test etme şansınız şuan için yok. Teknik bilgi ve dğer detaylar için bilgi|et|bogazharbi|nokta|com adresine mail gönderebilirsiniz.